Křídlatka japonská, křídlatka sachalinská i jejich kříženec křídlatka česká jsou byliny dorůstající výšky menších stromů. I nebotanik je snadno pozná podle vzrůstu, vzhledu listů, stonků a květů. A jejich výskyt poznají i druhy v okolí. Křídlatky totiž tvoří velmi hustý a takřka neprostupný porost, který neumožňuje růst dalších rostlin, okyseluje půdu a není příznivým prostředím ani pro většinu živočichů. Tento porost se přitom rok od roku zvětšuje, a časem tak může pokrýt a významně znehodnotit celý pozemek. Jedním z měst, kde se křídlatka v posledních letech velmi šíří, je Mirošov u Rokycan. Náš spolek se rozhodl s tímto fenoménem bojovat a ve spolupráci s městem Mirošov zahájil mapování těchto invazních rostlin v katastru města.

Více o křídlatkách – https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%ADdlatka

Likvidace křídlatek je obvykle záležitostí majitelů a správců pozemků, kde rostou. Situaci jim komplikuje obrovská regenerační schopnost křídlatek. Pokosená křídlatka brzy znovu obráží a zakořenit a znovu růst dokáží i jejich posekané stonky. Jako jediné řešení se tak jeví kosení a následné důsledné zničení pokosených rostlin a použití herbicidu na strniště.

O spolupráci prosíme touto cestou i veřejnost. Pokud na území Mirošova narazíte na křídlatku, postupujte, prosím, podle následujících kroků:

  1. Zkontrolujte, jestli nalezená křídlatka již je zaznamenána v mapování (mapa: zde).
  2. Zaznamenejte polohu křídlatky, odhadněte počet lodyh nebo velikost plochy, kterou porost křídlatky zabírá, a místo vyfoťte.
  3. Snímky i zjištěné informace nám zašlete e-mailem na pavel.zizka@email.cz
  4. My lokalitu doplníme do mapy, zjistíme majitele pozemku a ve spolupráci s městem Mirošov majitele kontaktujeme s informacemi o výskytu invazního druhu na jeho pozemku a o způsobu likvidace křídlatek. V případě potřeby nabídne město Mirošov součinnost při likvidaci.

Všem, kdo se zúčastní mapování, děkujeme!

Kontaktní osoba: Mgr. Pavel Žižka, pavel.zizka@email.cz

Mapa – křídlatky v Mirošově (odkaz)


0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

RSS
Follow by Email