Stromy jsou jedním z hlavních prvků formujících naši krajinu. Ty nejvýznamnější pak požívají zvláštní ochrany po udělení statutu památného stromu. Tři takové rostou i v Mirošově u Rokycan. Dvojice lip u křížku u silnice na Příkosice byla letos nominována do ankety Strom roku a další památná lípa stojí u kapličky na tvrzišti u soutoku Skořického a Příkosického potoka. Ještě před několika lety se Mirošov pyšnil i čtvrtým památným stromem. Mirošovský topol rostl u zdejší čerpací stanice, ale roku 2005 uhynul.

Od poloviny června na něj upomíná nově vysazená jabloň. Vysazena byla nedaleko místa, kde původní Mirošovský topol rostl. Ji i tabulku, která význam stromku vysvětluje, najdete nedaleko nově zrekonstruované čerpací stanice MOL, několik desítek metrů od místa, kde Mirošovský topol rostl. Výsadbu inicioval spolek Dobroslav a finančně se na ní podílelo i Město Mirošov.

„Stromy, a obzvláště ty památné, vnímáme jako něco, co do krajiny našeho domova neodmyslitelně patří. Něco, kolem čeho chodili naši dědové a budou chodit i naši vnuci, něco neměnného. Když pak takový strom z krajiny zmizí, mělo by se na něj občas vzpomenout. Právě touto myšlenkou byl celý nápad poháněn,“ říká Pavel Žižka, člen spolku Dobroslav, který celou akci inicioval. „Dlouho jsme uvažovali nad tím, jaký druh stromu zvolit, aby zapadl do krajiny, evokoval tradici a historii a svým vzrůstem ani v budoucnu neohrožoval provoz na blízké silnici. Nakonec volba padla na jabloň staré odrůdy Hetlina. Ta pochází ze západních Čech a její historie sahá až do 18. století, tedy do doby, kdy dala Marie Terezie vysazovat podél cest právě ovocné stromy,“ dodává Žižka.

Starosta města Mirošov pan Vlastimil Sýkora přitakává a doplňuje: „Vždy jsme rádi, když podobné nápady přicházejí od občanů. Jsme rádi za každou připomínku mirošovské historie i za to, že jsme se na projektu mohli podílet.“

Zajímavost tohoto místa pro turisty potvrzuje i dlouholetá provozovatelka zdejší čerpací stanice paní Miroslava Forstová: „Občas tu někdo zastavil a ptal se po památném topolu. Mohla jsem mu ukázat jen místo v trávníku. Myslím si proto, že turisté pátrající po památných stromech tuto upomínku ocení.“
„Sluší se poděkovat také společnosti MOL Česká republika, která je vlastníkem pozemku. Bez jejího svolení bychom dnes Mirošovskou jabloň vysadit nemohli,“ uzavírá Pavel Žižka.


0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

RSS
Follow by Email